Home Inloggen Winkel Contact
 
Zoekbox
     
 
Zoekbox
Topmenu
Topmenu Home Topmenu Winkel Topmenu Links Topmenu Preken Topmenu Kerken Topmenu Overdenkingen Topmenu Agenda Topmenu Contact Topmenu
Topmenu

Afdelingen 1. Algemeen 2. Kennis Bassin 3. Kinderen 4. Meeting People 5. Muziek 6. Pastoraat 7. Winkel Bron toevoegen Beheer Informatie Diversen
Aangepast zoeken
 
Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Vissers van mensen - Kerkelijk Support & Advies

Kerken.com heeft een missie, daarom heeft zij het Kerkelijk Support & Advies orgaan in het leven geroepen. Dit orgaan is gratis en helpt kerken om kerken te stichten of groei te bevorderen. Als u van onze hulp gebruik wilt maken, kunt u op de link klikken die onderaan aanwezig is.

Met de onderstaande metafoor (beeldspraak) wil ik het proces van kerkstichting voor iedereen inzichtelijk maken. De metafoor (beeldspraak) is dat van een visser. Zoals we weten zijn christenen vissers van mensen, maar hoe dat te doen is eenvoudiger dan wij denken, mits wij enige kennis hebben van vissen!

Het proces van vissen gaat als volgt te werk:

Voordat een visser naar de waterkant gaat inspecteert hij zijn spullen of deze compleet en in orde zijn. Als de visser gaat vissen, hoopt hij op een goede vangst.

De visstek
Als je begint te vissen moet je wel weten waar je vist. In het ene water zit veel vis, maar in een ander water wat minder. Er zullen zeker wat slootjes of riviertjes zijn waar amper vis zit. Als je in riviertjes gaat vissen waar weinig vis aanwezig is, zul je veel geduld moeten hebben. Je mag aannemen dat in alle soorten viswater kleine en grote vissen zwemmen, maar bij elk viswater is deze verhouding verschillend. De informatie waar een visstek te vinden is, kun je tegenwoordig in een boekje opzoeken.
De visstek kan gezien worden als de geografische ligging van de kerk die je wilt gaan stichten. De kerk kan gesticht worden op het platteland, in een dorp of in de stad.

Het klaarmaken van de visstek
Als je gaat vissen dan is het belangrijk om te weten op welke vissoort je wilt gaan vissen. Wil je kleine visjes of grote vissen gaan vangen? Hier kun je denken aan witvis of karpers of zelfs roofvissen zoals de snoek of snoekbaars. Ook kun je naar zee gaan om met grote netten te gaan vissen, maar daar heb je wel een grote boot voor nodig om al de gevangen vis op te bergen en te koelen. Als je gaat karperen dan heb je een stevige hengel met molen nodig. De karper kan wel 25 tot 35 kilo worden, misschien nog wel zwaarder. Je kan begrijpen dat je niet met een bamboehengel op een karper kunt gaan vissen, maar wel op kleine visjes. Als je dan toch met een bamboehengel een karper vangt, dan kun je verwachten dat de hengel zal breken met als gevolg dat je vis zult verliezen.
Voordat je gaat vissen, is het belangrijk om je spullen thuis te controleren, maar weet ook welke spullen je nodig hebt! Het zou zonde zijn om een grote vis te verliezen als je bijvoorbeeld je schepnet vergeten bent.

Om te weten wat er zoal gebeurt in de plaats waar je een kerk wilt stichten, kun je de lokale gemeentegids of krant lezen om jezelf van informatie te voorzien. Ook kun je jezelf aansluiten bij bijvoorbeeld een bewonerscommissie of andere vrijwilligersplatformen. Dus informatie vergaren is erg belangrijk. Het kan bepalen of je geen, weinig of juist heel veel mensen tot de Heer mag leiden! Je zult begrijpen, gezien de geografische ligging, dat in de stad meer mensen naar de Heer geleid kunnen worden dan op het platteland.

Het klaarmaken van de visstek komt overeen met de methodiek / strategie. Op wat voor manier ga je mensen benaderen? Doe je dat op een sinaasappelkistje midden in de stad of ga je folderen of…? Nodig je alleen vrienden en kennissen uit om naar de kerk te komen of ook arme mensen van de wijk of misschien wel mensen die stinken en weken niet gewassen zijn?

Ben je als kerk goed voorbereid op wat komen gaat of laat je het maar over je heen komen? Het laatste is niet (altijd) aan te bevelen!

Lokvoer
Voordat je begint te vissen kun je de vissen lokken met lokvoer. Om zeker te zijn van een goede vangst is dit geen overbodige luxe. Voor verschillende soorten vis zijn er verschillende soorten lokvoer te koop.
Het lokvoer kun je zien als de geur van Christus. Hoe sta jij in het leven met Christus? Is je gedrag, je omgang met Christus aantrekkelijk voor je omgeving waar je de kerk wilt gaan stichten? Het interessante van lokvoer is dat één van de ingrediënten die in het lokvoer zit je ook als aas aan de haak van je hengel hebt moeten zitten om van een goede vangst verzekerd te zijn. Ook is het belangrijk om verschillende lokvoeren niet door elkaar te gebruiken, dit werkt alleen maar averechts. Als je aan lokvoer versus de maatschappij denkt, is het goed om te doen wat je zegt en wat je geleerd hebt uit Gods Woord. Wij, christenen, willen de geur van Christus verspreiden. Daarom: doe wat je zegt, behandel anderen naar hetgeen je zegt en ga niet tegenstrijdig te werk. Doe je dat wel, dan zal dit uiteindelijk tegen de kerk gaan werken.

Aas
Niet elke vis eet hetzelfde voer. Een snoek kun je een vers visje voorschotelen of een blinker die je constant ingooit en ophaalt. Deze vis hoef je dan ook niet te voeren. Een karper heeft, net zoals elke andere vis, zo ook zijn voorkeur in wat hij of zij lekker vindt. Natuurlijk zijn er nog veel meer vissen die zo hun eigen voorkeur hebben. Zo wordt er vaak gevist met maïs, maden, brood, wormen, tijgernootjes, boillies en ga zo maar door.
Omdat geen enkel mens hetzelfde is, maar uniek, zullen mensen ook nooit hetzelfde op een bepaalde boodschap reageren! Met andere woorden, om mensen te bereiken is er verschillende voeding nodig! We moeten te weten komen wat de nood van de mens is en daarop reageren met de liefde van Christus. Om zaken praktisch aan te pakken kun je mensen laten merken dat je om ze geeft. Je kunt ze af en toe uitnodigen om te komen eten. Maar een advies wat zeker op zijn plaats is, is dat je anders moet zijn dan de maatschappij. Wees als Christus, maar begin niet direct over Christus te praten omdat dit een weerstand bij mensen op kan roepen. Dit kan weleens een lange periode duren, maar wees niet ongeduldig. Ga er biddend mee om.

Binnen halen van de vis
Als je de vis aan de haak hebt geslagen, betekent dit wel dat je de vis nog binnen moet halen. De snoek en karper kunnen nog wel eens goed vechten waardoor je deze verliest. Ook met kleinere vissen kan dit gebeuren, maar dan is de oorzaak vaak te vinden in slecht onderhoud van je materiaal.
De visser heeft naast een (stevige) hengel voor de juiste vis ook een schepnet nodig om de vis op het droge te krijgen. Ook hier moet je het juiste materiaal gebruiken.

Als mensen gaan vissen dan vangen ze alleen hongerige vissen. Mensen zijn spirituele mensen, en van een ieder zal de honger gestild moeten worden. Mensen kunnen ‘JA’ tegen Jezus hebben gezegd, maar dit wil nog niet zeggen dat ze op het droge zijn.
Als de vis, de karper of snoek, op het droge is, behandel deze dan met grote zorg. Leg ze neer op de onthaakmat waar je de haak voorzichtig uit de bek van de vis haalt. De kerk zal moeten zorg dragen dat de nieuwe bekeerling niet beschadigd raakt. Begeleidt mensen nadat ze ‘JA’ tegen onze Heer en Heiland hebben gezegd en onderwijs ze in de leer van Christus.

Copyright © 2012 - René van der Vegt M.A.

Bron: [ René van der Vegt M.A. ] Klik op de link voor contact met Kerken.com - Toegevoegd op 27/08/2012 door Bijbelstudie
 

Agenda
Boeken
Bijbel
kerk
Levensvragen
Links
Muziek
Nieuws
Overdenkingen
Preken


Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis

 
tumblr site counter