Home Inloggen Winkel Contact
 
Zoekbox
     
 
Zoekbox
Topmenu
Topmenu Home Topmenu Winkel Topmenu Links Topmenu Preken Topmenu Kerken Topmenu Overdenkingen Topmenu Agenda Topmenu Contact Topmenu
Topmenu

Afdelingen 1. Algemeen 2. Kennis Bassin 3. Kinderen 4. Meeting People 5. Muziek 6. Pastoraat 7. Winkel Bron toevoegen Beheer Informatie Diversen
Aangepast zoeken
 
Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

De kerk weer opbouwen …!?

Met uw hulp hoeven de kerken niet leeg te lopen!

Wat een geweldig instituut zou moeten zijn, een bruisend organisme, is iets geworden wat niemand had gehoopt. Denominaties fuseren of sterven! Kerkgebouwen worden omgetoverd tot woonhuizen, werkruimtes of worden gesloopt. Slechts enkele kerken zien het ledenaantal stijgen. Volgens schrijver Stuart Murray zal er in 2037 geen methodisten kerk over zijn in Engeland. Gevreesd mag worden dat het in Nederland niet veel beter zal zijn.

Er kunnen veel vragen worden gesteld over de ondergang van de kerk zoals: “Waarom gaan mensen niet meer naar de kerk?” “Hoe kan het dat jongerenkerken (op z’n minst tijdelijk) succesvol zijn?” “Is de relatie tussen kerk en samenleving te veel verbleekt?” “Is dit hoe Jezus zijn kerk bouwt, of is er toch iets anders aan de hand?” De vraag is nu of de kerken het tij kunnen keren? Kan dit wellicht gebeuren door ‘alleen’ nieuwe kerken te stichten of is het ook mogelijk door aanpassingen te doen in de huidige kerk? En als we groei verwachten, over wat voor soort kerkgroei praten we dan? Bekeringsgroei, biologische groei of transfergroei? Uiteindelijk praten pas over kerkgroei als deze afkomstig is van bekeringen van mensen van buiten de kerk en die tot Christus zijn gekomen. Groei, omdat christenen overlopen van de ene naar de andere kerk, is geen kerkgroei! (alleen numerieke groei van de plaatselijke gemeente).

Ed Stezer zegt in één van zijn boeken: “De kerk moet zending bedrijven om mensen in de kerk te krijgen. Zending bedrijven doe je niet in je veilige omgeving, maar buiten de kerkmuren, bij de buurvrouw, buurman, in de straat en de wijk waarin wij leven.” Zending bedrijven is zorg dragen voor de noden van mensen in dat gebied, waar een bepaalde kerk is gevestigd. Jezus is gekomen voor de zwakkeren, zo mogen wij een helpende hand bieden aan mensen met noden in de wijk waar mensen wonen. Dit geeft hoop aan de mensheid, en is een mogelijkheid om weer groei in de kerk te krijgen. Alle mensen zijn spirituele mensen en zoeken naar ultieme liefde. Toch is het geweldige instituut ‘de kerk’ in verval. Hoe kunnen we het tij keren? Door nieuwe kerken te stichten?

Hierboven kwamen we tot de conclusie dat zending bedrijven een oplossing kan bieden. Dat betekent: 'De helpende hand bieden aan mensen met noden in uw eigen wijk.' Het maakt niet uit of de plaatselijke kerk nu groot of klein is, het gaat erom dat mensen van de kerk ‘duidelijk’ aanwezig zijn in de wijk. Discussies over schepping of evolutie vallen dan in het niet. Kerkelijke verdeeldheid is dan niet meer relevant. Wat belangrijk is, is dat de samenleving een levende gemeenschap ziet die zich inzet voor God en de naaste. Naast helpende handen heeft de kerk ook een boodschap voor de wereld: 'het evangelie!' Nog steeds heeft de Bijbel een actuele boodschap voor deze tijd! De Bijbel moet wel met zorg worden geïnterpreteerd. Een voorbeeld hiervan gaat over een zakenvrouw met een top positie in een groot bedrijf. In wat voor kerk zal zij zich thuis voelen nadat zij zich heeft bekeert? Is dat in een kerk waar ze gedegradeerd wordt tot niets, of een kerk waar haar kwaliteiten worden gebruikt tot eer en verheerlijking van God? Vrouwen kunnen oudsten zijn, voorgangsters e.d. en…, vrouwen zijn vaak beter dan hun mannelijke collega’s. Zo kunnen we de kerk bouwen door mensen en hun kwaliteiten serieus te nemen. We kunnen de kerk weer opbouwen door helpende handen te bieden aan mensen met noden in de wijk. Door mensen te begeleiden in hun spirituele zoektocht. Wat belangrijk is, is dat de kerk mee veert met een wereld die aan het veranderen is. De cultuur van nu is niet gelijk aan de cultuur van 2000 jaar geleden, m.a.w., we moeten het woord van God contextualiseren. Tegelijkertijd mogen we de Bijbelse boodschap niet veranderen. Ook moeten vorm en inhoud gescheiden worden.
Helaas haken nogal wat jongeren af op de vorm, bijvoorbeeld als er alleen psalmen en gezangen in de kerk worden gezongen. Al met al kun je zeggen dat wij – de kerkgangers - schuldig zijn aan het feit dat de kerk niet meer groeit. Hoewel Jezus Zijn kerk zelf bouwt, vraagt Hij van Christenen toch gedrag dat anders is dan werelds gedrag. De kerk is een plek waarin ouderen en jongeren samenkomen, en een plek is waarbij beide groepen rekening met elkaar 'moeten/willen' houden. De jeugd en atheïsten zijn de toekomst voor de Christelijke kerk!
Belangrijk is dat de kerk weet wat er in onze samenleving leeft, dat we voorgangers en mensen uit de kerkenraad bemoedigen en aanmoedigen tot activiteit. Deelname aan een bewonerscommissie in de buurt levert een grotere betrokkenheid op met de wijk waarbij de kerk zo nodig een (evangelisatie) programma kan maken voor de problemen die men in de bewonerscommissie tegenkomt.

De boodschap van Gods liefde kun je niet zomaar kwijt bij mensen die je niet kent. Je moet eerst een relatie opbouwen, dit kan door middel van life-style evangelisatie. Het belangrijkste is dat de kerk nooit een in zichzelf gekeerde instituut mag zijn/worden en alleen maar goed voor zichzelf zorgt. Helaas zijn veel kerken wel zo (onderhoudskerken).
Jezus heeft mensen met daadkracht nodig die de wereld durven te veroveren met Zijn liefde.

Ten slotte kan de kerk de ‘digitale wereld’ gebruiken om mensen door bijvoorbeeld e-mailpastoraat weer terug bij de Vader te brengen. Dit is leuk en zegenrijk werk! Mensen vinden het fijn om ‘digitaal te biechten’ en daarna een oplossing te zoeken voor hun probleem.
De kerk moet diverse programma’s hebben die gericht zijn op de wereld. Het is niet goed het ene te gebruiken en het andere na te laten. Mensen zijn akkers, en deze akkers vragen om verschillend zaad. Niet iedere akker reageert op het zaad zoals wij het graag zouden willen, daar is onderzoek voor nodig. Ik geloof dat elke kerk in de Nederlandse samenleving uitgerust is met de kennis die God nodig heeft voor een bepaalde wijk/akker. Wij zouden het alleen iets minder druk met ons zelf moeten hebben en meer onze christelijke verantwoordelijkheid willen nemen voor de wijk waarin uw kerk staat.
Kortom, in een schuldige verantwoordelijkheid kunnen we aan het werk. De wereld wacht niet alleen, ze smacht naar iets wat voor de rest van hun leven waardevol is!

Copyright 2012 © René van der Vegt M.A.

Bron: [ René van der Vegt ] René van der Vegt M.A. - Toegevoegd op 15/01/2012 door Admin
 

Agenda
Boeken
Bijbel
kerk
Levensvragen
Links
Muziek
Nieuws
Overdenkingen
Preken


Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis

 
tumblr site counter