Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Dat ik ziende worde

Een klemmende vraag, een dringend beroep op Jezus? macht en welwillendheid. Een gebed van Bar-Tim??s, dat we lezen in Marcus 10.
Bar-Tim??s is een kind van het donker. Hij heeft nergens zicht op. De fascinerende en kleurrijke schepping van God is voor hem verborgen. Je moet er niet aan denken, zo vreselijk!
Als kind wou je net doen of je blind was. Je liep met dichtgeknepen ogen de trap op en boven deed je ze gauw open. Makkelijk zat. Maar je deed geen stap in de wereld van de blinde.
Blindheid ? wat een handicap, wat een gemis. Maar als Bar-Tim??s smekend geroepen heeft tot Jezus roept Jezus tot Bar-Tim??s: ,, Er zij licht? en zijn gemis wordt overvloed De wereld gaat voor hem open als voor Adam.

Blindheid ? wat een gemis. Maar blinden hebben soms bijzonder gescherpte andere zintuigen. Zij ,, zien?soms wat u en ik niet zien. Dat is ook een conclusie van de Here Jezus: er zijn mensen bij wie visueel niets aan de hand is maar die geestelijk stekeblind zijn. En anderen zijn blind maar geestelijk scherpziend.
Ik kan zien en u, die luistert, hopelijk ook. Maar in hoeverre zien wij, nemen wij echt waar?
Hoeveel merken wij op. Goed, wij nemen de wereld om ons heen waar. Mensen, dieren, dingen. Alles? Nee. Veel ontgaat ons. Wij kijken selcctief naar de waarneembare werkelijkheid.
Dat geldt ook voor de werkelijkheid die niet visueel waarneembaar is? De geestelijke wereld, om zo te zeggen. Wij lijden toch vaak aan blikverening en blikvernauwing en geestelijke staar. Kortzichtig en star als we zijn.
Hoeveel zien wij bijvoorbeeld van Gods leiding en werk in het groot heelal en in onze grote en kleine wereld? Kijken we niet vaak scheel en langs God heen? Ik vraag me wel eens af hoeveel ons ontgaat a.omdat we zulke beperkte mensen zijn en b. omdat we zelf ons zicht laten beperken, door de boze en door de verleiding van de wereld die we ruimte geven bijvoorbeeld via de media. Soms overvalt je de angst: zijn we niet veel meer gehersenspoeld dan we ons bewust zijn? Is er niet een hoop kwaad onze geest binnengedrongen? We zien, beperkt en eenzijdig. We kijken in een donkere spiegel.
Ik vraag me ook wel eens af of we daar voldoende oog voor hebben. Paulus spreekt over ,, de geestelijke boosheden in de lucht? als realiteiten. Ze zijn er echt. De wereld waarin we leven en ademen is er vol van. En hun aanvoerder is de satan zelf die onze geest wil bezitten en onze blik wil veranderen. Hij kent het werk en de plannen van God op z?n duimpje. En hij is heel wat minder argeloos dan wij. Er was toch een tijd dat hij kind aan huis was bij God? En hij laat niets na om ons zijn wereld binnen te trekken, weg van de werkelijkheid van God.
Ik zeg dat nou wel. Is het ook zo? Persoonlijk denk ik van wel. Soms betrap je je erop dat je in een korte tijd anders tegen dingen aan bent gaan kijken. En je signaleert dat ook bij anderen. En dat zijn niet zelden dingen en woorden van God, waarin Hijzelf geen verandering gebracht heeft. Volgens mij zijn we veel meer geinfecteerd door het ongelovige denken dan we ons realiseren. We stana onszelf zoveel toe en we zijn zo verschrikkelijk tolerant.

,, Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.? We zijn het er mee eens . Maar hoeveel Woord-van-boven wordt er niet verdrongen door woorden van hier en niet te vergeten: beelden. ,, Weet je wat jullie moeten doen?? vraagt Johannes aan de gemeenteleden van Laodic?a? ,, Jullie moeten ogenzalf kopen om je oogleden te bestrijken, ,, opdat gij zien moogt.? (Openb.3:18b).
Als God van ons vraagt, wat we willen moeten we net als Bar-Tim??s vragen: DAT IK ZIENDE WORDE.
,, Heer, we zijn zo aangestoken door de geest van versluiering en bedwelming. Geef ons ogenzalf, help ons af van onze geestelijke staar. Geef ons verlichte ogen van ons hart. Geef dat we meer en meer ziende worden. Dan zien we U echt en dan merken we Uw werk op en zullen we overstelpt worden van blijdschap.

Geef dat we ziende worden. Dat we onszelf zien, dat we de nood van anderen zien. Dat niet alleen ons zien verscherpt wordt maar ook ons gehoor. Dat we Uw voetstappen horen als U nadert om alle dingen nieuw te maken.?

Bron: [ ] Cees van Baardewijk - Toegevoegd op 18/07/2003 door Administrator

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis