Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Openbaring 17-18

Openbaring 17

1 En een van de zeven engelen die de zeven schalen hadden, kwam en sprak met mij en zei tegen mij: Kom, ik zal u het oordeel over de grote hoer laten zien, die aan vele wateren zit. (Openbaring 17:1)

Hoofdstuk 17 is niet een onderdeel van de zeven schalen van Gods toorn. De laatste schaal is volbracht en het is voorbij. Hoofdstuk 17 en 18 zijn twee hoofdstukken die ons een andere kijk proberen te geven op het kwaad in de wereld. Deze twee hoofdstukken helpen ons om als Christenen sterk te blijven staan tegen de werken van het kwaad.

Als je bij het lezen van hoofdstuk 16 twijfelt aan de enorme kracht van Gods toorn, dan zullen deze twee hoofdstukken alles in het juiste perspectief zetten. Ze laten ons zien hoe het kwaad zich manifesteert op aarde en hoe het ons verleidt om God te lasteren. Daarom wordt ze in eerste instantie geïdentificeerd als de grote hoer.

15 En hij zei tegen mij: De wateren die u gezien hebt, waaraan de hoer zit, zijn volken, menigten, naties en talen. (Openbaring 17:15)

De grote hoer zit aan vele wateren. In vers 15 wordt uitgelegd wat die vele wateren zijn. De grote hoer heeft contact met alle/vele volken, menigten, naties en talen. Dit is een signaal voor ons, haar doel is dat ze alles samenbrengt. Zij verleidt de wereld, met haar culturele en religieuze verschillen, tot een eenheid van tolerantie en respect.

2 Met haar hebben de koningen van de aarde hoererij bedreven, en de bewoners van de aarde zijn dronken geworden van de wijn van haar hoererij. (Openbaring 17:2)

Zij verleidt de wereld en op deze manier krijgt ze controle over de wereld. Zoals op dit moment de Arabische wereld, die sterk tegen het westerse denken was, wordt ingezogen in luxe en entertainment, zo zal de hele wereld zich overgeven aan comfort en welvaart.

We zien het in alle delen van de wereld. De economie is de basis van een land geworden, of het nu dictatoriaal, communistisch of democratisch is. De maatstaven voor het leven worden bepaald door het mechanische leven van werken, entertainment en voedsel. We zijn al verleidt.

Zonder iets of iemand aan te wijzen als de grote hoer, durf ik wel te zeggen dat de vruchten duidelijk zijn. Het systeem waar wij christenen zo makkelijk aan participeren zou wel eens onze val kunnen zijn.

Als we eerlijk zijn, dan klinkt dit allemaal zo onrealistisch omdat we er zelf al onderdeel van zijn. Er is geen wantrouwen in ons voor de wereld. Maar het kwaad komt op kousen voeten, zonder dat we het weten zijn we al opslokt in het systeem dat zal worden verheven als de redding van de wereld.

Het feit dat dit onrealistisch klinkt, ligt niet aan het woord van God. Durf te denken, durf jezelf te confronteren. De grote hoer zal niet wachten met haar werken totdat wij al dood zijn, ze is nu al bezig.

Bron: [ godshart.nl ] godshart - Toegevoegd op 20/04/2011 door godshart