Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Ik neem nog wel even contact met je op?

We leven in een tijd waarin alles snel, dynamisch en effici?nt moet gaan. Dat geldt vooral voor onze sociale contacten. Aangespoord door Mammon en z?n kornuiten wordt er het liefst dag ?n nacht gewerkt en daarom moet er flink gesneden worden in de kwantiteit, maar vooral kwaliteit van vriendschapsbanden. Er blijft weinig tijd over, om bij elkaar langs te gaan en de band te versterken. Met de komst van mobieltjes is het mogelijk om van waar dan ook, even snel contact te leggen. Voor veel mensen lijkt dit dan ook de ideale manier om verre vrienden en vage bekenden min of meer vast te houden, zonder bij elkaar langs te hoeven gaan. Met een paar sms-berichtjes ben je zo weer op de hoogte van elkaars oppervlakkige bestaan. Ik zeg met nadruk ?oppervlakkig? want er is geen tijd voor diepgang en bovendien zijn klinkers erg duur in de sms-branche. ?hll Rbn, h ?s h mt j? M m gt ?t g?, zie ik geregeld op m?n mobielscherm verschijnen. Na wat cryptisch gepuzzel, bel ik dan meteen op: ?H? Ben, wat leuk jou weer te spreken zeg, zullen we wat afspreken?. ?-Ehhm, dit jaar nog??, klinkt het dan vaak vertwijfeld, ?Ik zit erg vol weet je. Tsja, druk, druk, druk he, maarre, ik neem nog wel contact met je op!? Het duurt vaak een paar maanden voordat hetzelfde spel zich herhaalt.

Nog niet zo lang geleden heb ik m?n computer opnieuw ge?nstalleerd met het nieuwste gedrocht van Microsoft; windows XP. Hierin is alles multimedia en volledig ge?ntegreerd. Op maat gemaakt voor onze vluchtige, maar oh zo effici?nte tijdsgeest. Zodra ik m?n pc opstart, krijg ik dan ook meteen de meest onzinnige berichten te zien. Of ik niet even de nieuwste versie van Windows wil updaten, of ik niet meteen naar het internet wil gaan en of ik niet even in m?n mailbox wil kijken, want daar staan nog 2 ongelezen berichten. Ook kent windows XP een ingebouwde chat-functie, waarmee je met al je vrienden kunt babbelen die live achter hun pc zitten. Zo word ik nu van alle kanten belaagd met deze msn-berichtjes. ?He, ben jij ook on-line?? floept er dan ineens op m?n scherm. ?Nee dombo, er huist een spook in mijn computer en die wilde even internetten, nou goed!?. Vervolgens wil je geen spelbreker zijn en ga je een urenlang gesprek aan met iemand die je diezelfde middag nog gesproken hebt. Weg werklust, weg kunstzinnig gedicht, weg column.

Er wordt wel eens beweerd dat je geen contact kunt hebben met God. Jij zit hier en Hij is in de hemel. Rechtstreeks spreken tot mensen deed Hij alleen in de bijbelse tijd en maar met enkele mensen, die Hem dierbaar waren. Wat zou het makkelijk zijn als Hij sms-jes of een mailtje kon sturen. Dan kon Hij heel snel contact opnemen met een hoop mensen. Msn zou helemaal een uitkomst zijn; lekker chatten met z?n tienen tegelijk! Ik denk dat Hij daar niet aan begint, juist omdat het zo vluchtig en gemakkelijk is. Ik denk dat God tot je spreekt door de tijd te nemen om persoonlijk in je leven te komen. Oppervlakkig babbelen is er niet bij, want God wil geen verre vriend of vage bekende zijn. Tijd, daar zit het em dus in. Tijd nemen en tijd geven om elkaar en om God te leren kennen. We houden contact!

Bron: [ chr. jongerenblad Perplex ] Robin Vesely - Toegevoegd op 27/05/2003 door

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis