Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

JE HOEFT NIET BANG TE ZIJN

Er zijn van die onderwerpen waarover we niet praten.
Soms misschien, als er een dringende aanleiding is, even en dan ook nog ingehouden en een beetje afstandelijk.
Zo’ n onderwerp is dood en sterven. Niemand ontkomt aan de werkelijkheid ervan (tenzij je zo gelukkig bent de terugkeer van Jezus mee te maken). Het is iets van ons allemaal en toch lopen we er met een boog omheen.
Maar ja, wat moet je er over zeggen? Wat ís sterven? Wat gebeurt er met je? Niemand kan het vertellen. Wat er biologisch plaats vindt weten we een beetje maar verder… Kijk, als je geboren wordt dan glijdt je levend en wel de wereld binnen. Het overkomt je maar je beweegt, je functioneert en je omgeving realiseert zich: dat is er een van ons. Je wordt herkend als mens.
Maar sterven is zo vreemd. Het overkomt je ook. Je ligt daar en je bént het maar tegelijkertijd ook niet. Je ziet er nog uit als een mens maar bén je dat wel? Je bent niet meer als degenen die bij je sterfbed staan. We ervaren het afscheidnemen en sterven allemaal als mysterieus en een dode zien schokt je. Het went nooit.
We praten er maar niet over. Afkeer, huiver, angst. Vooral het laatste. Er zijn natuurlijk mensen die er niet door geraakt worden. ,,Als je sterft is alles voorbij.” Onbegrijpelijk, die onbetrokkenheid, maar die bestaat.
Ayaan Hirsi Ali zei pas in een t.v.-programma; ,,Net als iedereen ben ik bang dood te gaan”. Precies, net als iedereen. Dat was ook uit een ander t.v.-progamma te concluderen, waarin openlijk over dood en de angst ervoor gesproken werd. Mensen zijn bang voor de dood, het is niet anders. De dood is een vijand, een vijand die overwonnen wordt, dat laatste o.k. maar toch. (1 Cor. 1526)
Het enige om je angst en je afkeer te overwinnen is duidelijk en met nadruk te zeggen: ,,De dood is verzwolgen in de overwinning”(1 Cor.15 :54). ,,Hoor je het bangen, hoor je het onverschilligen, Iemand is echt sterker dan de dood. Het bewijs is geleverd.”
Als je bij een overledene staat, zie je die overwinning niet. Het is een zaak van enkel en puur geloven en je twijfel de kop indrukken. Waarom? Daarom? Omdat God het gezegd heeft.
Angst voor de dood is ook niet alleen vrees voor het mysterieuze, het onbekende. Het is niet alleen de vraag: en dan, en dan, wat gebeurt er met me, met ons?
Het is ook vaak de vraag die bij de gelovige leeft: is het nou werkelijk echt goed tussen God en mij? Is al dat kwaad nou echt vergeven? Heeft Christus echt, helemaal ook mijn kwaad geboet? Luister: we zitten toch allemaal wel met dat afschuwelijke dilemma van Paulus: ,,Ik ellendig mens…”
En laten we nou niet te triomfantelijk doen. Zo van: allicht, daar is Christus voor gekomen, om die schuld te boeten. Alles is vergeven en vergeten.
De werkelijkheid is gewoon dat , als ik me niet vergis, met name velen ook ouderen zich soms onrustig voelen onder die vraag: sta ik nu echt schuldeloos voor God? Ja, dat zeggen ze niet maar dat zegt niets.
En ik denk dat er niet altijd zo veel pastorale aandacht voor is. We moeten alles doen om de jeugd te bereiken en vast te houden, zeggen we. Die ouderen, die geloven wel, die staan al met één been in de hemel. O ja?
Maar laten we er maar van uitgaan dat ook ouderen twijfel kennen. En wat moet de pastor ermee, wat moet de kerk ermee?
Ik denk dat we mogen zeggen: twijfelt u? Denkt u nu werkelijk dat het offer van Christus niet honderdmaal uw schuld en zonde wegdoet? Het was voor alle zonden van alle mensen van vroeger, nu en van de toekomst.
Ik heb van mezelf wel eens gedacht: het is zover. Ik sta voor God met mijn schuld. Maar achter mij staat Christus. God kijkt over mij heen naar zijn Zoon. Die knikt. En God vraagt: laat je handen eens zien en draai ze eens om. Ze zijn leeg. En dan zegt Hij: ,,Kom maar binnen, gezegende, het koninkrijk is ook voor jou.”

Bron: [ Kees van Baardewijk ] Kees van Baardewijk - Toegevoegd op 16/02/2011 door Kees

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis