Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

GOEDE VOORNEMENS

We leven al weer een poosje in 2011. In een nieuw jaar. We kijken er wat somber tegen aan. De wereld oogt als een zieke patiënt. Maar ja, was het ooit anders.?
Als even terugkijkt naar de drempel van het nieuwe jaar zie je daar veel mensen staan met goede voornemens. Dit moet ik het komende jaar echt gaan doen. Aan die vervelende karaktereigenschap moet ik echts iets veranderen.
Geen kwaad woord van te zeggen. Maar ja, wat komt er van terecht? Van al die mooie plannen?
Jezelf veranderen, je activiteiten op andere, betere dingen richten, bewuster leven en geloven, wat meer naar andere mensen omkijken , achter iets wat niet deugt definitief een punt zetten – wat is dat moeilijk.
Op één januari denk je: nu moet er wat veranderen. Nú. Op pak weg vijf januari merk je ineens dat je in grote lijnen gewoon op de oude voet doorgaat. En zo gaat het bijna altijd. Ook de wereld zou echt anders moeten worden. Maar wat zie je ervan?
Als christen kun je een diep hartzeer hebben over de wereld waarin je leeft. Wat leven er angstig veel mensen, jong en oud, buiten God. Het is een bitter raadsel hoe dat toch mogelijk is. Een hond en een kat kunnen niet zonder hun baasje, wat kan vooral een hond trouw zijn. Maar veel mensen zijn vervreemd van hun Maker en leiden vaak, met hun volle buik en een huis dat uitpuilt, een armoedig leven buiten Hem.
Als je er echt over nadenkt, krijg je het benauwd. Je voelt echte pijn. Ook die mensen zijn toch bedoeld voor de toekomst, om de nieuwe wereld te bevolken, waar God alles in allen is.
Je voelt je onrustig. Wat kun je dóen om een ander duidelijk te maken dat er heil is, dat het leven geen doelloze tocht is naar een einde dat letterlijk niets voorstelt.
Ik geloof dat we als christenen alles uit de kast moeten halen om te getuigen van Christus en zijn liefde. Al die gelovige jongeren en ouderen die zich op allerlei manieren inzetten. Laten ze alsjeblieft doorgaan met woorden en met het Woord, met acties, met evangelisatie-kinderclubs, met gastvrije kerken.
Maar we weten dat het vaak ploegen op rotsen is: zo te merken zitten er zo weinig mensen te wachten op een liefhebbende God. Ze kénnen Hem niet en zijn volgelingen op aarde leven ook nog al eens onder de geestelijke armoedegrens. En wat een misstanden zijn er ook in de kerk. Als christenen zijn we niet altijd zo aantrekkelijk.
Maar ik geloof ook in toenemende mate dat woordeloos getuigen, door de manier waarop je je gedraagt, door wat je uitstraalt minstens zo belangrijk is. Als christen moet je ook op je lichaamstaal letten.
Eigenlijk moet Christus a.h.w. door je heen lichten. Een jonge dominee vertelde me eens dat een catechisante tegen hem gezegd had: ,,Ik kan aan uw ogen zien dat u veel van de Here Jezus houdt”.
Dat is een mooi voornemen voor 2011: iets van Christus proberen uit te stralen, van zijn liefde en hoop en kracht. Zodat het je omgeving niet kán ontgaan.
Ik ben zelf steeds meer onder de indruk van het bijbelwoord: ,,Niet meer ik, maar Christus leeft in mij”. Dat je een beetje gaat merken dat dingen die eigenlijk niet bestaan mogen, door Christus met zachte hand weggeduwd worden en dat Hij met zijn aanwezigheid je hart en je leven schoon maakt. Dat Hij met zijn glanzende, stralende aanwezigheid in je woont.
,,Niet meer ik, maar Christus leeft in mij”. Als dat, al is het maar in beginsel te zien is, dan kan een ongelovige zich gaan afvragen: Wat is er met die figuur? Die heeft iets heel moois over zich.
En als hij ons dan rekenschap vraagt dan hebben we alle gelegenheid getuigenis af te leggen van Christus, de hoop der heerlijkheid. (Col.1:27). En is hoop in deze hopeloze wereld niet het meest nodig?

Uitgesproken voor Groot Nieuws Radio

Bron: [ Kees van Baardewijk ] Kees van Baardewijk - Toegevoegd op 16/02/2011 door Kees

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis