Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

HET LIED VAN DE NACHTEGAAL

Is de titel van een boekje dat geschreven is door de Eritrese Helen Berhane. Met assistentie van Emma Newrick. Ik heb het gelezen maar doet u dat maar niet. Tenminste als u erg gevoelig bent en nare dingen die u gelezen hebt niet kan vergeten…in dat geval kunt u het beter laten liggen. Het boekje schokt je diep en maakt je onrustig en de inhoud kan je dagen lang bijblijven.
Wie niet direct van zijn stuk is bij het zien en lezen van verschrikkelijke dingen moet het lezen.
Ja, sorry, maar eigenlijk wil ik die eerste zinnen weer terugnemen. Eigenlijk geloof ik dat iedereen van deze publicatie kennis zou moeten nemen. Al is het lezen moeilijk.
Voor ik verderga, iets over de inhoud.
Helen Berhane kon haar mond niet houden over God en sprak en zong overal over Hem. Ze zong het lied van de nachtegaal ondanks dat ze onvrij was. Ze was zo gedompeld in de liefde van God dat ze van Hem móest getuigen. Het kwam haar duur te staan.
Twee jaar zat ze opgesloten in een overdags hete en ’s nacht steenkoude container. Ze leed honger en dorst en pijn, veel pijn. Ze bleef haar vrijheid in Christus houden en bleef over God spreken. Ze hielp waar ze kon medegevangen en was als een engel. En elke keer wilden wrede bewakers dat ze haar mond moest houden en steeds ging ze door. En steeds weer werd ze geranseld en getrapt en met knuppels geslagen. Je begrijpt niet dat iemand zo’ n behandeling kan overleven en je begrijpt ook helemaal niets van bewakers die zich uitleven op een jonge, weerloze vrouw.
Ze heeft het volgehouden. Helen heeft gezegd: ,,Ik heb een boodschap voor christenen die in vrijheid leven: beschouw die vrijheid niet als vanzelfsprekend…Als ik in de gevangenis kon zingen, wat kunnen jullie dan wel niet met jullie vrijheid doen ter verheerlijking van God?”
En daarom zou iedere christen is dit geschrift moeten lezen.
Ook en vooral omdat Hebreeën 13: 3 ons oproept om aan de gevangenen te denken , “alsof ge met hen gevangen waart.” Laten we eens al onze verbeeldingskracht inzetten en onszelf verplaatsen naar een gore container waarin je dag en nacht vastgeketend ligt en er af en toe uitgehaald wordt om weer geslagen en geschopt te worden. Dat kunnen we niet maar laten we het proberen.
Als je dit soort verhalen leest, kun je er niet onderuit om dagelijks te bidden voor vervolgde medechristenen. Bidden, God aanroepen of aanschreeuwen. ,,God, wreekt U het onrecht niet dat uw lieve kinderen wordt aangedaan? Here God, als wij al zo ontdaan zijn van al het leed, kunt Ú het toch zéker niet met droge ogen aanzien. Here God, wij kunnen niet doordringen tot bijvoorbeeld die gruwelijke kampen in Noord-Korea, maar Ú kunt het wel. Bevrijd uw kinderen alstublieft en verhinder het gruwelijke werk van de satan, U bent over hem toch ook Heer.”
Helen is een Eritrese. Juist onlangs stond in de krant dat er nog 1500 christenen gevangen gehouden worden in cellen, zeecontainers en ondergrondse kerkers.
Tjalling Schotanus, directeur Open Doors, Nederland schreef in zijn vooraf: ,,Ik hoop dat u door het lezen van dit grootse getuigenis opophoudelijk zult bidden voor de gevangenen in Eritrea en de vele andere vervolgde christenen. Samen op de bres voor vervolgde christenen.”
Als u belangstelling hebt voor dit indrukwekkende boekje van Helen Berhane: u kunt een gratis exemplaar aanvragen bij ,,Open Doors”, postbus 47, 3850 AA Ermelo.

Uitgesproken voor Groot Nieuws Radio, 16.12.10

Bron: [ Kees van Baardewijk ] Kees van Baardewijk - Toegevoegd op 16/02/2011 door Kees

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis