Home Inloggen Winkel Contact
 
Zoekbox
     
 
Zoekbox
Topmenu
Topmenu Home Topmenu Winkel Topmenu Links Topmenu Preken Topmenu Kerken Topmenu Overdenkingen Topmenu Agenda Topmenu Contact Topmenu
Topmenu

Afdelingen 1. Algemeen 2. Kennis Bassin 3. Kinderen 4. Meeting People 5. Muziek 6. Pastoraat 7. Winkel Bron toevoegen Beheer Informatie Diversen
Aangepast zoeken
 
Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

OVER DOOD EN STERVEN

,,Wat kan in ’t Gooi, een schuldloos kind. met rozen op de frisse kaken,/daar ’t niets dan leven in zich vindt, van dood en sterven maken?”
Het kan er niets van maken, het kan niets begrijpen van dood en sterven. En dat is goed. Een kind moet z’ n wereld ontdekken en zich verbazen. Een kind moet, liefst blij en onbezorgd, leven en spelen.
Maar een mens wordt ouder en ouder. En de een meer, de ander minder wordt door zijn lichaam attent gemaakt op z’ n sterfelijkheid. Je ziet het in je leven bij anderen gebeuren, dat de aardse tent wordt afgebroken. En wat kan dat een emoties en deernis opwekken als je een geliefde ziet lijden, als je ziet hoe allerlei functies uitvallen. En als je dat zelf overkomt, of er een zwaard door je ziel gaat… Verlamd van moeheid zijn, doodziek zijn is al een beetje sterven. Daar weet een kind gelukkig niets van, als het goed is.

Denken over de dood en sterven, je ontkomt er op de duur niet aan. Gedenkt te sterven”. ,,Memento mori”. ,,Denk er aan dat je moet sterven”. Maar op z’ n tijd, áltijd met het einde van het leven bezig zijn is niet goed. De dichter Bloem: ,,Denkend aan de dood kan ik niet slapen. En niet slapend denk ik aan de dood”, suggereert bijna dat het hem obsedeerde. Niet altijd, maar ook niet: nooit.,,Midden in het leven, zijn we door de dood omvangen. Wie is daar die hulp ons biedt, dat wij troost erlangen? Alleen Gij, Here Jezus”. Je bezinnen op je levenseinde…er zijn veel mensen die er niet over piekeren. ,,Als het zover is, merk ik het wel.” Dat kan ook nooit goed zijn. En ook, vooral niet te vergeten, je moet je voorbereiden om je God te ontmoeten.
We maken een vreemde reis door het leven,naar een onbekend en toch lokkend doel. Doel is: in de armen vallen van een wachtende, liefdevolle God en Jezus Christus ontmoeten en Gods Heilige Geest.
Misschien verlangen we nog wel extra naar Jezus Christus. Als naar een vertrouwde en bekende Broer. Hij leefde met een leven en een lichaam als wij, onder ons
,,Mijn Jezus, ik hou van U, ik noem U mijn vriend”, zingen we.,,Want U droeg de straf voor mij, die ik had verdiend”. Jezus, die ontzagwekkende Zoon van God, mijn Vriend? Jezus, tegen Wie Petrus zegt: ,,Ga uit van mij, want ik ben een zondig mens!”, mijn Vriend? Ja.
,,Midden in het leven, zijn wij door de dood omvangen”. De harde, bittere dood, die komt vast en zeker. Maar wat is het vervolg?
,,Als ik in uw glorie uw eeuwigheid kom dan buig ik mij voor U in uw heiligdom gekroond met uw heerlijkheid zal ‘k zingen voor U ‘k heb van u gehouden maar nooit zoveel als nu.


Bron: [ Kees van Baardewijk ] Kees van Baardewijk - Toegevoegd op 16/10/2010 door Kees
 

Agenda
Boeken
Bijbel
kerk
Levensvragen
Links
Muziek
Nieuws
Overdenkingen
Preken


Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis

 
tumblr site counter