Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

NEEM KINDERGELOOF SERIEUS

,,Oma, zal ik u ‘es wat vertellen?”
,,Ja, ik ben benieuwd”.
,,Ik ben nu christen”.
,,Ja, jongen, maar dat was je toch al. Je vader en moeder geloven en jij bent gedoopt. Nou, dan ben je christen. Al tien jaar.”
,,Ja, maar nu ben ik pas echt christen. In het kinderkamp hebben ze met mij gebeden, en nu weet ik het heel zeker”.. Ze legde even haar hand op kleinzoon z’ n hoofd. Een soort zegenend gebaar.
Ze lachte gelukkig niet.
Ik zei gelukkig. Ja, want als in de kerk kinderen kinderlijke, spontane opmerkingen maken wordt er al gauw gelachen. Onze dominé vroeg een keer dat nooit meer te doen. Neem kinderen volkomen serieus, hoe ze de dingen ook formuleren. Hun geloof en de manier waarop ze zich uitspreken is in de ogen van de grote Kindervriend net zo kostbaar als dat van de groten.
Behandel kinderen als volwaardige gelovigen. Hun geloof kan echt zijn, hun schuldbesef ook en hun verlangen naar het volmaakte Koninkrijk van God ook.
We moeten gewoon doen wat we kunnen om kinderen de enige, goede weg te wijzen. Behoedzaam en voorzichtig. Want kinderen zijn zo kwetsbaar. Laten we nooit tussen hen en het Koninkrijk in gaan staan.
Ik heb jaren gewerkt als godsdienstleraar. Mijn voornaamste angst was dat ik kinderen in de weg zou staan in de groei van hun geloof. Dat ik barriéries zou opwerpen. Ik bad steeds om daarvoor bewaard te blijven.
Weet u wie geweldig veel oog had voor kinderen en hen rechtstreeks wist te bereiken. Dat was Spurgeon. De prins der predikers in Londen in de 19e eeuw. Van hem een paar uitspraken uit het boekje ,,Kinderen bij Jezus”.

,,Laten we oppassen dat we een jong en kinderlijk geloof niet onderschatten. Waarom zouden ouderen die tot bekering komen een oprechter geloof hebben dan kinderen?”. (5)
,,Laten we ook niet denken dat kinderen de grote waarheden van het Evangelie niet begrijpen”. (2)
,,Nee, we moeten zorgen dat de kinderen vroeg de Naam van Jezus kennen en weten dat God goed is”. (7)
,,…Hoe eenvoudiger we zijn, hoe ontvankelijker we zijn voor de genade van God”. (8)
,,Ook de kinderen moeten weten dat de zonde hun leven vernielt, tenzij de Here Jezus hen vergeeft”. (9)
,,Ik kan u verzekeren dat kinderen een diep gevoel van schuld tegenover God kunnen hebben, maar ook dat ze een diepe dankbaarheid kunnen hebben tegenover God als ze Zijn weg van verlossing kennen”. (10)
,,Jezus zegt tot zijn discipelen dat het evangelie een koninkrijk sticht. En hebt u wel eens gehoord van een rijk zonder kinderen?”. (11)
,,Als u de kinderen op eenvoudige wijze de leer van de verzoening leert, zult u er zelf door gesterkt worden”. (18)
,,Als ze (de kinderen) de liefde VAN Christus kennen, zullen ze de liefde VOOR Christus leren .Als we niet alles van de hemel verwachten en daarom vragen, heeft ons werk geen zin”.(22).

Bron: [ Kees van Baardewijk ] Kees van Baardewijk - Toegevoegd op 16/10/2010 door Kees

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis