Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

De schuld van de christenen t.o.v. het Joodse volk.

Ik wil graag iets zeggen over de Joden:
1.) ,,Laat hen (de Joden) onder ons leven, maar laat hen lijden en voortdurend worden vernederd”.
2.) ,,Ze voeren strijd tegen God, ze haten de hele wereld, zij zijn vijanden van het heil der heidenen, kortom: ze zijn aan het eeuwig verderf gewijd”.
3.) ,,Verbrandt hun synagogen en scholen. Breekt hun huizen af en vernietigt ze. Neemt al hun gebedenboeken en talmoeds weg, waarin niets dan goddeloosheid, leugens, vloeken en eden staan. Verbiedt hun rabbijnen, onder bedreiging van doodstraf en verminking, te onderwijzen. Joden, een slangenbroed. Weg met hen. Joden zijn: de duivel in eigen persoon.”

Bent u er nog? Wie waren hier aan het woord? Adolf Hitler? Julius Streicher. De allerergste Joden-vervolger van het Derde Rijk. Himmler misschien? Andere sinistere figuren uit het rijk van de Duitse demonen?

Nee. De uitspraken zijn uitspraken van drie christenen die oprecht vroom waren en de zaak van God wilden dienen. 1. Augustinus (354-43), 2.Calvijn (1509-1564). 3) Luther (1483-1546). En als er tijd genoeg was had ik nog heel lang gelovigen en ook ongelovigen uit allerlei tijden aan het woord kunnen laten, met hun gruwelijke uitspraken en vervloekingen.

De Holocaust was het onzegbaar vreselijke dieptepunt van bijna twintig eeuwen minachting, haat en uitsluiting. Waaraan christenen met overgave hebben deelgenomen. Er is een droeve en eindeloze lijst van wandaden.

Er zijn speciaal voor de Joden martelwerktuigen uitgevonden, vele Joden zijn opgesloten in synagogen die daarna in brand werden gestoken. Op allerlei momenten zijn grote groepen Joden mishandeld, verminkt en gedood. Er zijn Joodse kinderen in het water gegooid om de doorwaadbare plaatsen te effenen. Er zijn dingen gebeurd die niet te beschrijven zijn. Ík kan ze niet uit mijn keel krijgen .En dan hebben we het nog niet over uitsluiting, verbanning en het verplichte onderscheidingsteken dat hen vogelvrij maakte.

In alle tijden zijn mensen bezig geweest met de ,,Endlösung” van het ,,Jodenvraagstuk”. En wat was het meest gehoorde motief? Een klein kind, met ouders naar Polen gevlucht, herinnerde zich de eerste Poolse slagzin die men hem had bijgebracht: ,De Joden hebben Christus gedood” . Motief: de Godsmoord.

Maar dat was toch een vals en leugenachtig motief… Heeft heel Israël Christus verworpen toen Hij voor Pilatus stond? Nee, het was maar een klein deel. En voor dat kleine deel bad Christus nog: ,,Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen”. (Lucas 23:34) En zou er één gebed van de Zoon tot de Vader onverhoord blijven? En waren de eerste christenen geen Joden? Drieduizend op een dag (Hand.2: 41). De verwerping van de Verlosser is vreselijk maar is dat een specialiteit van Joden?

De al eerder genoemde Julius Streicher zei in Neurenberg: ,,Dr.Maarten Luther zou vandaag in mijn plaats op de beklaagdenbank moeten zitten, als dit boek door de openbare aanklager zou zien ingezien”. Hij bedoelde het boek van Luther: ,,De Joden en hun leugens”. Laten we maar niet praten wat anderen, ongelovigen, machtsbelusten gedaan hebben uit haat en jaloezie, laten we het hebben over de nameloze schuld van christenen tegenover de Joden. Hoe kón Luther, met name. Hij vertaalde de Bijbel notabene zelf, ook Zacharia 2: 8: ,,: ,,Wie u aanraakt, raakt zijn oogappel aan”. Hoe kon hij toch die vervloekingen uitspreken?

Laten we maar naar Paulus luisteren: ,,God heeft zijn volk toch niet verstoten…” en hij geeft ze de prachtige titel: ,,Beminden om der vaderen wil”

Ik denk soms dat er een doem ligt over de christenheid in Europa. Wat een leegloop van kerken, wat een vervlakking, wat een afval… En nooit die opwekking waarop we hopen.

Heeft dat te maken met onze diepe, diepe schuld voor wat we lieten gebeuren met de Joden? En die zo vaak verzwegen wordt.

Hoe het ook is: laten we als kerken en gelovigen bidden om vergeving om wat we Gods oogappel hebben aangedaan. Laten we een grote liefde voor Israël hebben en een oprechte zorg om nu het opnieuw bedreigd wordt. Laten we al die nieuwe anti-semitische uitingen signaleren. En verder bidden. Bidden voor Israël: om geestelijk behoud en om behoud als natie van eerlijk verkregen grond.

Bron: [ ,,De schuld van de christenen ten opzichte van het Joodse volk. Gemeenschap van Mariazusters, Nijverdal ] Kees - Toegevoegd op 05/10/2009 door Kees

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis