Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Love is the answer

Geweld. Haat. Discriminatie. Soms kunnen we ons over kleine dingen ontzettend opwinden. Soms denken we onze haat te kunnen rechtvaardigen omdat de persoon tegen wie onze gevoelens zich richten ons diep gekwetst heeft. Soms komen onze gevoelens voort uit een generalisering van een bepaald type mensen of een bepaald ras.

Ik denk dat we allemaal wel eens met deze gevoelens te maken hebben.

Misschien tegen die medewerker van een winkel op het station die zo langzaam werkt dat jij je trein mist.
Misschien tegen de supporters van de ‘vijandige’ voetbalclub.
Misschien tegen je vervelende collega of klasgenoot die de kantjes maar van zijn werk blijft lopen.
Misschien tegen je ouders, die je nooit begrijpen.
Misschien tegen iemand die je leven op jonge leeftijd kapot maakte.

‘Gerechtvaardigde’ haat
Een paar avonden geleden keek ik met m'n beste vriend de film Deviance. Het is een film die vertelt over een groep Joden die zich in de Tweede Wereldoorlog in eerste instantie verzet tegen de Duitsers. Ze beantwoorden geweld met geweld. Ze laten zich leiden door wraak.
Hoewel ik niet weet hoe een oorlog is, kan ik me de wraak en diepe woede van de Joden zo goed voorstellen. Er is hun zoveel onrecht aangedaan. Ze hebben zoveel meegemaakt.

Ook de eerste helft van de bijbel staat vol oorlogen en geweld. Israë:l had vaak oorlog met andere volken en het welbekende ‘Oog om oog, tand om tand’ is een tekst uit het Oude Testament.

Jezus als revolutionair
En opeens is daar Jezus. God zelf die naar aarde komt:

"... heb je vijanden lief, wees goed voor wie jullie haten, zegen wie jullie vervloeken, bid voor wie jullie slecht behandelen. Als iemand je op de wang slaat, bied hem dan ook de andere wang aan ..." Lucas 6:27-29

Jezus kwam om een koninkrijk van liefde en vrede te prediken, en belangrijker nog: Jezus leefde dit koninkrijk uit. Jezus had liefde voor zijn naaste. Zelfs aan het kruis zei Hij nog "Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen." Lucas 23:34

Een treinreis met Jezus
Op mijn vakantie reisde ik samen met twee vrienden met de nachttrein van Rome naar Milaan. In de trein ontmoette ik een jongen. Na wat gekletst te hebben vertelde hij me dat hij uit Afghanistan kwam. Hij legde uit hoe (in zijn ogen) de Amerikanen met politieke belangen het land waren binnengevallen en de oorlog hadden veroorzaakt met de Taliban. In deze oorlog had hij zijn vriendin, zijn broer, zijn moeder en zijn beste vrienden verloren. Op het moment dat hij dit vertelde had hij de tranen in zijn ogen staan.
Ik vroeg hem of hij niet boos was op de Amerikanen en of hij ze niet vanuit het diepst van zijn hart haatte. Als de Amerikanen daar tenslotte (volgens zijn theorie) voor politieke belangen de oorlog hadden gebracht was het ook hun schuld dat al zijn naasten waren gestorven.

Hij vertelde me toen: "Nee. Als ik de Amerikanen blijf haten blijf ik in deze vicieuze cirkel van haat en geweld hangen. Nee, ik kies ervoor om ze niet te haten. Een Amerikaanse moeder die haar zoon verliest in een oorlog heeft namelijk net zoveel verdriet als een Afghaanse moeder die haar zoon verliest in de oorlog. Het is de oorlog die verkeerd is."

Deze jongen was een moslim, maar ik heb nog nooit iemand meer Jezus zien vertegenwoordigen. Het was het meest indrukwekkende moment van mijn vakantie.

In jouw leven...
Hoewel wij niet in oorlog leven hebben we wel te maken met gevoelens van haat of geweld die opgewekt worden. Soms gegrond, soms om de kleinste dingen. De woorden van Jezus zijn ontzettend moeilijk om uit te leven en vereisen veel moed en kracht. Maar laten we met zijn allen een poging doen om deze woorden uit te leven. Om te proberen om dit koninkrijk van liefde en vrede uit te dragen.
Om mensen te vergeven en te accepteren.
Om te antwoorden met liefde en niet met haat.
Om Jezus uit te leven.

Je hoeft niet met iedereen vrienden te worden.
Je hoeft niet volledig achter de levensstijl van iedereen te staan.
Maar heb lief en durf te zijn zoals Jezus.

Oorlog is nooit een antwoord.
Geweld is nooit een antwoord.
Haat is nooit een antwoord.

Liefde is het antwoord.

Bron: [ Soul Survivor ] Christiaan - Toegevoegd op 28/09/2009 door Admin

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis