Kerken.com \ Afdelingen \ Overdenkingen

Regenputten

DEN HAAG -15 juli 2008. Het CDA wil ervoor zorgen dat alle nieuwe huizen met een tuin een regenput slaan. De partij wil daarvoor een subsidieregeling in het leven roepen. Dat heeft Tweede Kamerlid Joop Atsma van de partij dinsdag gezegd.

Allemachtig dacht ik toen ik dat stukje las in 1 van de landelijke dagbladen. Waarom zo heftig gereageerd? Kom op nou, zo wereldschokkend is dit bericht nu ook weer niet en het voorstel van het Christen-Democratisch Appel (ja zo heten ze nu eenmaal) is op zich ook niet zo briljant dat de wereldpolitiek voor pampus zal liggen.

Wat dan wel veroorzaakt bij mij een mini shock, op gang gebracht door Joop Atsma? Want laten we wel zijn, het gaat dus eigenlijk helemaal niet om het CDA en ook niet om Joop.

Het heeft met mij te maken. Ik ben ineens met de neus op de feiten gedrukt, ineens staan de lijnen mij weer helder voor ogen.... ik ben een zondaar!

Ja, het is beter dat u het allemaal maar weet. Kijk die regenput, vooruit dan maar, daar kan ik wel mee leven. Zelfs met drie waterputten in mijn tuin kan ik wel leven, want zoveel heb ik er namelijk. Kan er ook niks aan doen. Of, beter gezegd, ik kan er eigenlijk wel wat aan doen, aan een enkele daarvan dan toch, want ik heb er tenminste zelf eentje gegraven, ja niet zo’n heel erg diepe, maar toch ik heb hem gegraven. Dat weet ik zeker. En ik geloof dat mijn vader die andere heeft gegraven. Ja eerlijk is eerlijk, hij heeft een keidiepe put gegraven. Mijn vader wilde ook in alles “wat dieper graven” om het zo maar eens te zeggen. Hij was een man die het graag tot op de bodem uitzocht, begrijp je wel. Een dominee van ouderwetse signatuur zou ik hem wel durven noemen, in alle respect vanzelfsprekend. En ja die derde put, meende mijn vader te weten, is door opa gegraven. Een mooie waterput, daar was duidelijk zorg aan besteed. Met zo hier en daar een koloniale singatuur, een steen van verre om het zo maar eens te zeggen. Er zitten ook wat werpstenen in, ja wij kennen die vandaag de dag niet meer, maar heel lang geleden werden deze aangeboden aan hen die zonder zonden waren. Zij mochten dan de eerste steen werpen. Een pracht van een put, dat wel. Fijn om op te zitten, wat mijmerend genietend van een zachte bries.

Maar het probleem is, dat die putten allemaal zijn gegraven zonder in het bezit te zijn van enig document of wettig/wettelijk kader en daar zit um nou de kneep. Kijk opa en vader die zijn niet meer onder ons. Die zitter er dus ook niet meer mee, met die putten bedoel ik ja? Maar ik wel. Nou komt die Joop ineens aan met dat verhaal van elk huis een put. Een legale put dus. Nu voor nieuwe huizen zegt Joop maar dikke kans dus dat vadertje staat straks alle tuinen komt inspecteren om te zien of er ergens nog een gaatje vrij is voor het slaan van een put. Dan ben ik dus de sigaar want ik heb geen gaatje meer over maar wel 3 (drie) illegale putten. Gegraven door drie generaties dominee’s. Gegraven zonder het vereiste document tot “graven ener put conform de wettelijke richtlijnen putrealisering” of zo.

Kijk dat bedoel ik nou, de sigaar door zo’n simpel lijkend voorstel van Joop, je weet wel die van het CDA. Gewoon de sigaar, maar ook eigen schuld dikke bult natuurlijk. Ik had nooit naar mijn vader moeten luistern of ook zo’n prachtige put willen bouwen als die van opa. Hoe zeggen ze dat ook al weer? Wie een put graaft........ enfin, ik hoop dat met deze bekentenis het mij vergeven zal worden. Opa en papa zullen wel geinformeerd raken over dit dilemma en zich waarschijnlijk een bult lachen. Ach ja die dominees van tegenwoordig. Nee, dan maar liever bruggenbouwer worden in Zijn Heerlijkheid en Genade. (is daar ook vergunning voor nodig?)

Bron: [ Ds. Ernst-Faith de Jager ] Ds. Ernst-Faith de Jager - Toegevoegd op 17/08/2008 door Admin

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis