Kerken.com \ Afdelingen \ Boekbesprekingen en recensies

Boekbesprekingen en recensies

Is God terug? - http://www.keesvanbaardewijk.nl - Kees van Baardewijk

Wat een vraag. God is toch nooit weggeweest. Ja, dat geloven wíj. Maar anderen – niet gelovigen -vonden dat praten over God, geloof en kerk maar eens voorbij moest zijn. Maar nu mag het weer.
,,Is God terug” is de titel van een boekje van prof. dr. A. v. d. Beek. Ik ben er diep van onder de indruk. Van de Beek is in de oppositie. Hij signaleert dat veel kerkmensen vinden dat geloof lekker moet voelen. Het moet veiligheid bieden en houvast. Dat hoor je terug in allerlei liederen uit ,,Opwekking”. Het moet aansluiten bij je gevoel en beleving. En je zoekt net zo lang naar een kerk die voor jou geschikt is tot je hem vindt. En God…ja Hij moet ons maar accepteren zoals we zijn.
Van dat Zwitserlevengeloof moet van de Beek niets hebben. Voor hem is God de ,,totaal Andere” om Wie alles draait en voor wie je grote schroom en eerbied moet hebben. Je hoeft het niet in alles met hem eens te zijn om toch veel waars in zijn boek te ontdekken. De schrijver wil gewoon authentiek en radicaal zijn. God is niet je Vriendje en je mag alleen met diep ontzag tegen Hem en over Hem spreken.
Gevoel mag gelukkig en beleving ook en geweldig als we het goed met elkaar in de kerk hebben. En veiligheid en rust zoeken bij God – dat kan alleen maar goed zijn. Maar geloven is niet altijd leuk. Geloven kan zeer doen. En kerk in de wereld zijn doet zeer, móet zeer doen. Gelovige zijn is geweldig maar het is ook een vermeoeid gevecht tegen jezelf. Het is vechten om Gods koninkrijk binnen te gaan. Het is ook lijden om de wereld. Het is tenslotte: ,,je behoudenis bewerken met vreze en beven’. (Fil.2:12b)

Kruis | Copyright 2003-2020 Kerken.com | deze pagina toevoegen aan favorieten | Contact | Disclaimer | A A A | Tell A Friend! | Kruis