Jesaja

1.  Daal af, en zit in het stof, gij jonkvrouw, dochter van Babel! zit op de aarde, er is geen troon meer, gij dochter der Chaldeen! want gij zult niet meer genaamd worden de tedere,noch de wellustige.
2.  Neem de molen, en maal meel: ontdek uw vlechten, ontbloot de enkelen, ontdek de schenkelen, ga door de rivieren.
3.  Uw schaamte zal ontdekt worden, ook zal uw schande gezien worden: Ik zal wraak nemen, en Ik zal op u niet aanvallen als een mens.
4.  Onzes Verlossers Naam is HEERE der heirscharen, de Heilige Israels.
5.  Zit stilzwijgende, en ga in de duisternis, gij dochter der Chaldeen! want gij zult niet meer genoemd worden koningin der koninkrijken.
6.  Ik was op Mijn volk zeer toornig, Ik ontheiligde Mijn erve, en Ik gaf hen over in uw hand: doch gij beweest hun geen barmhartigheden, ja, zelfs over den oude maaktet gij uw jukzeer zwaar.
7.  En gij zeidet: Ik zal koningin zijn in eeuwigheid: tot nog toe hebt gij deze dingen niet in uw hart genomen, gij hebt aan het einde daarvan niet gedacht.
8.  Nu dan, hoor dit, gij weelderige! die zo zeker woont, die in haar hart zegt: Ik ben het, en niemand meer dan ik: ik zal geen weduwe zitten, noch de beroving van kinderen kennen.
9.  Doch deze beide dingen zullen u in een ogenblik overkomen, op een dag, de beroving van kinderen en weduwschap: volkomenlijk zullen zij u overkomen, vanwege de veelheiduwer toverijen, vanwege de menigte uwer bezweringen.
10.  Want gij hebt op uw boosheid vertrouwd: gij hebt gezegd: Niemand ziet mij: uw wijsheid en uw wetenschap heeft u afkerig gemaakt: en gij hebt in uw hart gezegd: Ik ben het, enniemand meer dan ik.
11.  Daarom zal er over u een kwaad komen, gij zult den dageraad daarvan niet weten: en een verderf zal er op u vallen, hetwelk gij niet zult kunnen verzoenen: want er zal snellijk eenonstuimige verwoesting over u komen, dat gij het niet weten zult.
12.  Sta nu met uw bezweringen, en met de veelheid uwer toverijen, waarin gij gearbeid hebt van uw jeugd af: of gij misschien voordeel kondet doen, of gij misschien u kondetsterken.
13.  Gij zijt moede geworden in de veelheid uwer raadslagen: laat nu opstaan, die den hemel waarnemen, die in de sterren kijken, die naar de nieuwe manen voorzeggen: en laat zeu verlossen van die dingen, die over u komen zullen.
14.  Ziet, zij zullen zijn als stoppelen, het vuur zal ze verbranden, zij zullen zichzelven niet kunnen rukken uit de macht der vlam: het zal geen kool zijn om bij te warmen, geen vuur omdaarvoor neder te zitten.
15.  Alzo zullen zij u zijn, met dewelke gij gearbeid hebt, uw handelaars van uw jeugd aan, elk zal zijns weegs dwalen, niemand zal u verlossen.