Hooglied

1.  Zie, gij zijt schoon, Mijn vriendin! zie, gij zijt schoon: uw ogen zijn duiven ogen tussen uw vlechten: uw haar is als een kudde geiten, die het gras van den berg Gileads afscheren.
2.  Uw tanden zijn als een kudde schapen, die geschoren zijn, die uit de wasstede opkomen: die al te zamen tweelingen voortbrengen, en geen onder hen is jongeloos.
3.  Uw lippen zijn als een scharlaken snoer, en uw spraak is liefelijk: de slaap uws hoofds is als een stuk van een granaatappel tussen uw vlechten.
4.  Uw hals is als Davids toren, die gebouwd is tot ophanging van wapentuig, waar duizend rondassen aan hangen, altemaal zijnde schilden der helden.
5.  Uw twee borsten zijn gelijk twee welpen, tweelingen van een ree, die onder de lelien weiden.
6.  Totdat de dag aankomt, en de schaduwen vlieden, zal Ik gaan tot den mirreberg, en tot den wierookheuvel.
7.  Geheel zijt gij schoon, Mijn vriendin, en er is geen gebrek aan u.
8.  Bij Mij van den Libanon af, o bruid! kom bij Mij van den Libanon af: zie van den top van Amana, van den top van Senir en van Hermon, van de woningen der leeuwinnen, van debergen der luipaarden.
9.  Gij hebt Mij het hart genomen, Mijn zuster, o bruid! gij hebt Mij het hart genomen, met een van uw ogen, met een keten van uw hals.
10.  Hoe schoon is uw uitnemende liefde, Mijn zuster, o bruid! hoeveel beter is uw uitnemende liefde dan wijn, en de reuk uwer olien dan alle specerijen!
11.  Uw lippen, o bruid! druppen van honigzeem: honig en melk is onder uw tong, en de reuk uwer klederen is als de reuk van Libanon.
12.  Mijn zuster, o bruid! gij zijt een besloten hof, een besloten wel, een verzegelde fontein.
13.  Uw scheuten zijn een paradijs van granaatappelen, met edele vruchten, cyprus met nardus:
14.  Nardus en saffraan, kalmus en kaneel, met allerlei bomen van wierook, mirre en aloe, mitsgaders alle voornaamste specerijen.
15.  O fontein der hoven, put der levende wateren, die uit Libanon vloeien!
16.  Ontwaak, noordenwind! en kom, Gij zuidenwind! doorwaai mijn hof, dat zijn specerijen uitvloeien. O, dat mijn Liefste tot Zijn hof kwame, en ate zijn edele vruchten!